22-01-2020 - 22-01-2020 / GODZ.17:00 - 18:00 / Galeria Gotycka

KUCHNIA STAROPOLSKA – Pomiędzy wyobrażeniem a faktami.

WYKŁAD TOWARZYSZĄCY WYSTAWIE

O STOŁACH I BANKIETACH PAŃSKICH. JAK UCZTOWANO W DAWNYCH WIEKACH.

 

WYKŁAD: KUCHNIA STAROPOLSKA – Pomiędzy wyobrażeniem a faktami.

22 stycznia (środa), godz. 17

Galeria Gotycka (wejście J), wstęp wolny

 

Prowadzenie Anna Sujecka

 

Wykład towarzyszący wystawie O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach.

Współczesny pogląd na staropolskie zwyczaje kulinarne w większości opiera się o błędne wyobrażenia powojennych, spragnionych dobrobytu mieszkańców miast. Budując nową rzeczywistość w wyniszczonej wojnami Polsce wyobrażali oni sobie kuchnię przodków jako sutą, pełną kiełbas i zawiesistych zup. Tymczasem, współczesne badania nad historią gastronomii w Polsce przeczą powszechnie przyjętemu stereotypowi. Najstarsze źródła ukazują staropolską kuchnię jako postną – obfitującą w dania jarskie o zdumiewających zestawieniach smaków.

 

Anna Sujecka – historyk sztuki, pracownik merytoryczny Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, opiekun jednej z największych w Europie kolekcji sztućców specjalistycznych, autorka wystaw i publikacji poświęconych historii kulinariów i zwyczajów gastronomicznych.

Miejsce

Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie

Bilety

Wstęp wolny.

Liczba miejsc ograniczona.