Bon appétit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie.
tekst: Anna Sujecka
koncepcja i układ merytoryczny: Jolanta Rybkiewicz
projekt graficzny: Agata Kosmacz
język: polski
ilustracje: kolorowe
ilość stron: 24
oprawa: miękka
format: 23,5 x 16,5 cm
wydawca: Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie
rok wydania: 2019
cena: 8 zł
Bogato ilustrowany folder, zawiera tekst będący wprowadzeniem do złożonej tematyki kultury stołu od czasów najdawniejszych po współczesność. Omawia akcesoria towarzyszące spożywaniu posiłków. Zarówno na wystawie, jak i w folderze, sztućce zaprezentowane zostały w układzie, który podkreśla ich przeznaczenie. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek zapoznać się można min. ze szczypcami do raków i homarów, chwytakami do kości, zestawami do tranżerowania mięs i ryb, łopatkami do lodów, wyciskarkami do cytrusów, akcesoriami do herbat i suszy ziołowych, czerpakami do śmietanki
i młotkami do lodu.