OBLICZA ZAMKU
Kuchnia pałacowa w świetle pamiętników i nowożytnych polskich książek kucharskich
21 marca (poniedziałek), godz. 17:00
Sala Literacka
Bilety 10 zł
Prowadzenie: dr hab. Renata Gałaj-Dempniak, prof. US
Książki kucharskie w kuchniach pałacowych pełniły rolę upowszechniającą wiedzę na temat preferencji żywieniowych społeczeństwa, następujących po sobie mód na określone dania i produkty, pozwalały skorzystać z wiedzy i doświadczenia autorów przepisów zamieszczanych w publikowanych zbiorach. Szczególnie przydatne były przy organizacji większych, bardziej wyszukanych przyjęć. Uczestnicy spotkania – dzięki m.in. pamiętnikom ukazującym, jak bawiły się staropolskie elity między XVI a XVIII w. – zapoznają się z funkcjonowaniem kuchni elit, jej pracownikami, wyposażeniem, sposobem serwowania dań i w końcu z samą kuchnią – świąteczną (m.in. zwyczajami wielkanocnymi), wykwintną, adekwatną do ówczesnego stanu wiedzy o żywieniu.
Miejsce
Zamek Książąt Pomorskich
Bilety
Dorośli | |
---|---|
miejsca standardowe | 10 zł |
Młodzież licealna i studenci | |
miejsca standardowe | 10 zł |
Emeryci i renciści | |
miejsca standardowe | 10 zł |
Bilety także do nabycia
- Centrum Informacji Kulturalnej i Turystycznej (wejście I z Dziedzińca Menniczego), tel. 91 48 91 630, czynne od poniedziałku do niedzieli w godzinach 10.00-18.00.
- Kasa w skrzydle wschodnim (wejście A z Dużego Dziedzińca, I p.), tel. 91 434 83 65, czynna od wtorku do niedzieli w godzinach: wtorek – niedziela 10.00 – 18.00. W poniedziałki kasa nieczynna. Dodatkowo kasa jest czynna do czasu rozpoczęcia seansów filmowych.
Dodatkowe Informacje
Bilety: 10 zł