21-11-2019 - 01-03-2020 / GODZ.17:00 - 18:00 / Galeria Gotycka

O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach

“O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach”

Oprowadzanie kuratorskie po wystawie –  1 marca (niedziela), godz. 11:00 i 13:00

Wystawie będzie towarzyszyć wykład:

  • „Polskie książki kucharskie od XVII do XIX wieku” – 25 lutego (wtorek), godz. 16:00, Galeria Gotycka (wejście J), wstęp wolny, prowadzenie: Anna  Sujecka,  historyk sztuki, pracownik merytoryczny Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku.

„Panowie tak w domach jak na publicznych miejscach przebywając, kochali się w wielkich stołach, dawali sobie na publice nawzajem obiady i wieczerze; do tych zapraszali przyjaciół, obywatelów, wojskowych i sędziackich (…). W całym kraju pędzono życie na wesołości. Stoły zastawiano wielkimi misami, które u wielkich panów były srebrne, u mniejszych, prócz wazów i serwisów, cynowe. Talerze także podług pana, srebrne albo cynowe”.

Tak o obyczajach pańskich przy stołach pisał osiemnastowieczny historyk polski Jędrzej Kitowicz w dziele Opis obyczajów za panowania Augusta III. „O bankietach i stołach pańskich..” to wystawa ukazująca splendor dawnych jadalni dworskich z wykwintnymi naczyniami z XVII, XVIII i XIX wieku. Srebrne barokowe dzbany, puchary i półmiski zdobione scenami mitologicznymi i herbami rodowymi, wspaniałe szklane flasze i kielichy typu „flet”, fajansowe i porcelanowe naczynia, w tym i serwis „ptaszkowy” książąt Sanguszków to zaledwie niewielki wycinek z imponującego zbioru ponad sześciuset naczyń zgromadzonych na wystawę w szczecińskim Zamku. Obok przedmiotów zbytku, używanych na pokaz, podkreślających bogactwo i pozycję społeczną ich właściciela, wyeksponowane zostaną również nieco skromniejsze naczynia, z których korzystano na co dzień, zarówno w szlacheckich jadalniach, jak i w kuchniach. Dla pełniejszego zobrazowania dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, na ekspozycji pojawią się pierwsze polskie książki kucharskie wraz z kuriozalnymi dla współczesnego smakosza przepisami. Warto podkreślić, że w większości przypadków obiekty użyczone na wystawę pochodzą ze stałych ekspozycji muzealnych, co jeszcze dobitniej podkreśla ich rangę i wartość.

Zapraszając na wystawę jej twórcy pozostają w nadziei, że udało się na niej pokazać cząstkę świata, który, choć dawno przeminął, to jednak, nadal budzi w sercach tęsknotę za pięknem i niezwykłością.

Wystawa przygotowana przez Muzeum Narodowe w Kielcach.

Kuratorki wystawy: Magdalena Silwanowicz, Muzeum Narodowe w Kielcach, Jolanta Rybkiewicz, Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie.

Obiekty zgromadzone na ekspozycji użyczono z zasobów:

Zamku Królewskiego w Warszawie – Muzeum Rezydencji Królów i Rzeczypospolitej w Warszawie, Muzeum Narodowego w Gdańsku, Muzeum Narodowego w Kielcach, Muzeum Narodowego w Krakowie, Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Muzeum Narodowego w Poznaniu,  Muzeum Gdańska, Muzeum – Zamek w Łańcucie, Muzeum Zamoyskich w Kozłówce, Muzeum Okręgowego w Tarnowie, Muzeum Karkonoskiego w Jeleniej Górze, Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie, Muzeum Śląska Cieszyńskiego w Cieszynie, Muzeum Regionalnego w Krasnymstawie i Muzeum Ceramiki w Bolesławcu.

Bilet upoważnia do wstępu na wszystkie wystawy czasowe i stałe dostępne w galeriach Zamku.

Miejsce

Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie, Galeria Gotycka (wejście J)

Bilety

Dorośli
miejsca standardowe 6 zł
Młodzież licealna i studenci
miejsca standardowe 4 zł
Emeryci i renciści
miejsca standardowe 4 zł
Kup online